For more information you can contact Kristof Hectors (head of the practice group Environmental Law) or Jasper Van Steenbergen (author).
Coronavirus: Vlaamse Regering neemt nieuwe maatregelen in het omgevingsrecht
Raadpleeg onze "COVID-19 bijstand" en contacteer Kristof Hectors (celhoofd omgevingsrecht) of Jasper Van Steenbergen (auteur) voor meer informatie over dit onderwerp.
Op 18 maart 2020 nam het Vlaams Parlement het decreet over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid aan. Op 20 maart 2020 werd dit reeds door de Vlaamse Regering bekrachtigd.
Het decreet machtigt de Vlaamse Regering om nadere regels uit te werken inzake de opschorting, het stuiten of de verlenging van proceduretermijnen of de tijdelijke aanpassing van procedurele of administratieve verplichtingen (art. 5).
In een eerste beweging heeft de Vlaamse Regering de proceduretermijnen uit het omgevingsvergunningsdecreet verlengd en enkele belangrijke procedurele aanpassingen doorgevoerd. (Besluit Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de omgevingsvergunning)
In een tweede beweging neemt de Vlaamse Regering op 27 maart 2020 enkele besluiten aan waarin proceduretermijnen worden verlengd en enkele belangrijke procedurele aanpassingen worden doorgevoerd in specifieke domeinen van het omgevingsrecht. Deze besluiten werden intussen ook in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
1. Verlenging termijnen Raad voor Vergunningsbetwistingen en Handhavingscollege
In een eerste besluit van 27 maart beslist de Vlaamse Regering om de termijnen bij de bestuursrechtscolleges te verlengen (Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de proceduretermijnen die gelden voor d Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege).
De procespartijen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en bij het Handhavingscollege zijn immers gebonden aan dwingende vervaltermijnen.
In de parlementaire voorbereiding wordt er op gewezen dat de huidige veiligheidsmaatregelen er ook voor zorgen dat de vergunningsdossiers door zowel advocaten als particulieren in sommige gemeenten niet, of maar zeer beperkt, kunnen worden ingekeken. Ook de procespartijen geven duidelijk te kennen dat de crisismaatregelen het voor hen uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk maken, om nog langer te voldoen aan de dwingende termijnen.
Om deze redenen beslist de Vlaamse regering om de termijnen bij deze bestuursrechtscolleges te verlengen:
2. Verlenging termijnen ruimtelijke planningsprocessen
In eenzelfde beweging verlengt de Vlaamse Regering op 27 maart 2020 de termijnen in het kader van ruimtelijke planningsprocessen (Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de ruimtelijke planning, complexe projecten, plan-milieueffectrapportage en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten).
De belangrijkste aanpassingen zijn de volgende:
3. Verlenging van de termijnen en procedurele aanpassingen inzake bodemwetgeving
Eveneens op 27 maart beslist de Vlaamse regering om een aantal procedurele aanpassingen door te voeren in het kader van o.a. de regelgeving omtrent bodem (Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de Vlaamse materialen- en bodemwetgeving).
Zo wordt o.m. het volgende beslist:
4. Verlenging van de termijnen en procedurele aanpassingen in onroerend erfgoedprocessen
Tot slot worden enkele procedurele aanpassingen en termijnverlengingen doorgevoerd in het kader van de regelgeving onroerend erfgoed. (Besluit van de Vlaamse regering tot remediëring van termijnen en procedurele verplichtingen tijdens een civiele noodsituatie binnen het beleidsveld Onroerend Erfgoed).
De belangrijkste aanpassingen die gelden tot en met 24 april zijn de volgende: