For more information you can contact Ewoud Willaert (author and head of the department Real Estate & Project Development).
Zoals gemeld in een vorige nieuwsflash, heeft de regering ingegrepen om tegemoet te komen aan de onmogelijkheid om door de overheidsmaatregelen de (jaarlijkse en buitengewone) algemene vergaderingen van de VME’s van de vele appartementsmede-eigendommen te houden.
Het volmachtbesluit dat deze aangekondigde regeling volledig regelt, is op 9 april 2020 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (Koninklijk besluit nr. 4 houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie).
[Update: bij KB van 28 april 2020 werden een aantal maatregelen van KB nr. 4 verlengd]
De gepubliceerde regeling is inderdaad zoals aangekondigd :
De regering benadrukt dat de schriftelijke procedure voor het maken van beslissingen buiten de algemene vergadering om, zoals voorzien in artikel 577-6, § 11 van het Burgerlijk Wetboek, nog steeds mogelijk blijft. De organisatie van de vergadering via telefonische of videoconferentie kan deel uitmaken van deze schriftelijke procedure. Dit vereist evenwel eenparigheid : alle mede-eigenaars moeten instemmen met de beslissing in kwestie. De meerderheden die op een algemene vergadering van toepassing zijn, gelden niet in dit geval: een schriftelijke beslissing is slechts geldig indien alle mede-eigenaars mee ondertekenen. De syndicus moet de notulen m.b.t. dergelijke beslissingen opstellen.
Zoals reeds vermeld, volgt, in geval van onmogelijkheid om (buitengewone) algemene vergadering bijeen te roepen, een verscherping van de taken en verplichtingen van de syndicus. Deze moet “alle bewarende maatregelen treffen en alle daden van voorlopig beheer stellen” (art. 577-8, § 4, 4° BW). Deze bevoegdheid (en verplichting) verruimt nu het onmogelijk is om een BAV bijeen te roepen. Een maatregel waarbij er in normale omstandigheden voldoende tijd is om deze aan een BAV voor te leggen, zal nu zelf door de syndicus moeten worden genomen, met bijzondere motivering waarom dit geen uitstel kon dulden.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Ewoud Willaert (auteur en celhoofd Vastgoed en Projectontwikkeling).